Caragiale

Tot la începutul lunii februarie l-am sărbătorit pe cel mai mare dramaturg român din toate timpurile, cel care „simțea enorm și vedea monstruos.
Este vorba de Ion Luca Caragiale (1852-1912), căruia i se spunea în epocă Moş Virgulă. A fost cunoscut ca nuvelist, pamfletar, poet, scriitor şi ziarist.
Înzestrat cu un deosebit simț al ridicolului, Caragiale își caricaturiza eroii printr-un gest caracteristic, printr-o mimică, o expresie verbală ori prin numele care trăda, de cele mai multe ori, trăsătura de caracter.
Vă invităm să recitiți una dintre piesele sale emblematice (chiar prima ediţie de debut, citită la banchetul Junimii) și anume „O noapte furtunoasă” (apărută în revista Convorbiri literare, anul XIII, nr. 8/ 1 noiembrie 1879), pe care o găsiţi în întregime dacă veţi dori, la bibliotecă.
Pentru rememorarea pieselor lui de teatru vă propunem ca divertisment și un mini-rebus în care veți recunoaște personaje ori laitmotive din cele mai cunoscute:
În imagine: portretul bust, semiprofil, al lui Ion Luca Caragiale realizat în anul 1899, de Wandelmann Moritz. Documentul poartă dedicaţia olografă a lui I. L. Caragiale către fiul său: ”Iubitului meu fiu Mateiu I. Caragiale în amintirea sfârşitului veacului XIX. I. L. Caragiale. 1899”Comentarii