Biblionet

VA ASTEPTAM LA CENTRUL INTERNET PENTRU PUBLIC CU ACCES GRATIS,
pentru oricine!

BIBLIONET- nou serviciu de biblioteca din noiembrie 2009


Programul Biblionet este finanţat de Fundaţia "Bill & Melinda Gates", se desfăşoară pe parcusul a 5 ani şi are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari. Prin intermediul programului, mai mult de 1500 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet printr-un proces de selecţie competitivă şi peste 2500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţii.
Obiectivul primordial al programului Biblionet este de a facilita accesul populaţiei la mijloacele tehnologiei informaţionale.Un număr foarte mare de români vor dispune gratuit prin acest program de beneficiile economice şi sociale ale accesului la Internet, cum ar fi serviciile de administraţie, găsirea unui loc de muncă, informaţii din domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei ,servicii bancare şi de administrare online a afacerilor sau pur şi simplu de comunicarea cu rudele aflate în străinătate. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, Biblionet s-a concentrat pe patru componente principale ale programului:

FACILITAREA ACCESULUI PUBLIC LA INFORMAŢIE:
Înfiinţarea unei reţele de biblioteci cu Centre de Internet pentru public (CIP): Biblionet va sprijini cu precădere acele biblioteci care îşi stabilesc ca prioritate accesul public la informaţie şi demonstrează disponibilitatea de a-şi asuma o parte din costurile implicate în amenajarea unor asemenea centre.

PREGĂTIREA BIBLIOTECARILOR DIN BIBLIOTECILE PUBLICE:Furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari. Partenerii Biblionet au elaborat materiale de formare şi au creat un sistem de pregătire profesională care să îi ajute pe bibliotecari să introducă noi servicii şi să dezvolte inovaţia în sistemul de biblioteci publice.
PROMOVAREA VALORII BIBLIOTECILOR PENTRU COMUNITĂŢI:Parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice (ANBPR). Biblionet va consolida ANBPR, ajutând asociaţia să creeze structuri administrative durabile.

ASIGURAREA SPRIJINULUI GUVERNAMENTAL:
Implicarea administraţiei în vederea adaptării politicilor publice. Pentru a spori impactul investiţiei în tehnologie pentru bibliotecile publice.

Biblioteca Publica “George Sbarcea”a fost selectată pe lista Bibliotecii Judeţeane şi a participat împreună cu alte de biblioteci publice din judeţ ,în etapa finală a programului şi a primit următoarele echipamente:
. 6 computere desktop cu monitoare şi periferice ( cablu de reţea, tastatură, mouse, cască cu microfon, cameră web şi UPS ),
• 1 scanner,1 proiector cu ecran
• 1 printer,
• 1 Wireless Router,
• 1 cablu UTP5 de 10

Comentarii