Colaborare MCN- ANBPR- FUNDATIA IREX

Protocolul de colaborare: MCPN - ANBPR - Fundatia IREX



A fost semnat Protocolul de colaborare între Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Fundația IREX (International Research & Exchanges Board)

activitate

Marți, 22 martie 2011, la sediul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național a fost semnat Protocolul de colaborare între Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Fundația IREX (International Research & Exchanges Board).

Documentul a fost semnat de către domnul Kelemen Hunor - Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, domnul Paul Andre Baran - directorul Programului Biblionet și doamna Doina Popa – președinta Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice.

Ministrul Culturii a subliniat că Protocolul semnat reprezintă o premieră care va asigura edificarea unui sistem funcțional al bibliotecilor publice din România. Kelemen Hunor a promis, în acest context, continuarea programului de digitizare și a reiterat hotărârea Ministerului de a promova bibliotecile publice ca factor determinant al coagulării comunităților locale. Nu în ultimul rând, Ministrul Culturii a mulțumit și a subliniat importanța implicării Fundației Bill și Melinda Gates în finanțarea Programului Biblionet.

În cuvântul său, doamna Doina Popa, președinta Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice, a exprimat satisfacția corpului profesional al bibliotecarilor față de semnarea Protocolului.

La rândul său, directorul Programului Biblionet, domnul Paul Andre Baran, a subliniat că, pentru a deveni sustenabil, acest program presupune un parteneriat între biblioteci și utilizatori, adăugând că aplicarea Programului Biblionet va genera și alte funcții decât cele clasice pentru bibliotecile publice, ceea ce va lărgi considerabil posibilitățile de dezvoltare ale comunităților locale.

În cadrul evenimentului, a avut loc și ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului “Azi n-am fost la bibliotecă”, adresat elevilor de liceu și desfășurat prin programul Biblionet. Oficialitățile și jurnaliștii prezenți au aplaudat îndelung proiecțiile creațiilor premiate care au dovedit nu numai prospețime și imaginație artistică, ci și o remarcabilă maturitate a înțelegerii rolului bibliotecii și cărții, în general, în ansamblul vieții sociale.

Programul Biblionet își propune să ofere tuturor cetățenilor României o poartă către accesul gratuit la informație Programul constă în donarea către bibliotecile publice din România de echipamente IT cu acces la Internet, în programe de instruire pentru bibliotecari, precum și în acțiuni de sensibilizare a publicului larg față de lectură și rolul instituției bibliotecii în viața comunității, contribuind astfel la crearea și dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în țara noastră. Programul Biblionet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates și implementat prin Fundația IREX.

Biroul de presă:
MCPN - www.cultura.ro

Biblioteca Nationala - www.bibnat.ro
ANBPR - www.anbpr.org.ro
IREX - www.irex.ro

Programul Biblionet:
www.biblionet.ro
www.biblionet.ro/show/index/k/30

Bill & Melinda Gates Foundation - http://www.gatesfoundation.org

http://www.calarasi.djc.ro/DocumenteHtml.aspx?ID=4541
< blockquote >

Comentarii