Radacinile invataturii si roadele Scolii de vara

< blockquote >Radacinile invataturii si roadele Scolii de vara


In data de 10 februarie (nici vineri, si nici 13), locuitorii municipiului Toplita din judetul Harghita au fost privati de dreptul de a merge la biblioteca publica. Daca vreunul dintre ghinionisti s-a uitat (pe furis) pe fereastra, a vazut ca mai sunt si oameni norocosi pe lume, care au patruns cumva in acea zi in biblioteca. Biblioteca era… si nu prea asa cum se stia.

M-am aflat printre norocosii dinauntru, de aceea ma simt datoare sa dau explicatii: inceputul a fost Scoala de vara a tinerilor bibliotecari, la care a participat si colega noastra, d-na Viorica Lazar, managerul Bibliotecii Municipale “George Sbarcea” din Toplita. De acolo ni se trage…, de atunci nu ne da pace… , …, hai sa invatam…, hai sa facem…, ca oamenii mai asteapta si ALTCEVA de la biblioteca , … si tot asa.
Pe de alta parte: buget restrans, personal insuficient, timp putin, mult de lucru.

Celebra problema cu capra si varza s-a rezolvat de data aceasta prin proiectul “Biblioteca prinde viata”, dus la bun sfarsit de colegele din Toplita: Doina Tifrea, Aurica Ujica, Aurora Pascan, si capul rautatilor, Viorica Lazar. Au folosit ce au avut: echipamentele Biblionet, Internet, carti. Ce n-au avut, au obtinut (de la Primarie, Casa de cultura, filiala judeteana ANBPR), si mai mult de atat, au obtinut implicare totala de care numai voluntarii sunt capabili.

Nimic mai simplu: au gandit un curs online, ca doar nu costa (dar renteaza!). Totul pe Internet, blog gratuit, comunicare rapida, interactivitate. Incepand cu 14 noiembrie 2010, tot la doua saptamani se posta pe http://bibliotecaanima.blogspot.com teorie si iar teorie despre comunicare, animatie, proiecte culturale, servicii de biblioteca. Postat si citit.


Dar se spune ca practica te omoara. Acesta a fost motivul pentru care, in ziua de 10 februarie, au fost ferecate usile bilbiotecii din Toplita: noi, cei 21 de participanti, am vrut sa incercam toata teoria intr-o singura zi. Si ce ciudatenii s-ar fi vazut pe fereastra? Doi directori de biblioteca (din judetele Harghita si Covasna), jucand cu relaxare rolul bietei pisici bolnave, bibliotecari discutand evolutia vacii patate, patrate mai apoi si pradate in cele din urma. Toate acestea, sub indrumarea voluntara a unui preot ortodox. Mai greu a fost cand a intrat in scena Aurica Dvoracic, trainer si manager de proiect de la Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi din Iasi. Tot pe baza de voluntariat, la fel ca si parintele Stoian, a scos untul din cursanti, credeti-ma. Nimeni n-a scapat pana nu a dovedit ca stie sa propuna un proiect cultural, cu scop, obiective, grup tinta, activitati, tot ce trebuie. Si cum in acea zi a fost foarte mare densitatea de manageri de proiect pe metrul patrat de biblioteca topliteana, retineti, va rog, recomandarea unuia dintre ei (dl. Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Judetene Bod Péter din Sfantu Gheorghe): folositi tehnologia moderna in organizarea evenimentelor de biblioteca, incercati sa obtineti feed back inca din faza de organizare, pentru a preveni esecul, cat nu e prea tarziu.

La „Biblioteca prinde viata” dezorganizarea a fost totala. Nu s-a stiut, cine in ce calitate se afla in sala. Daca cineva a venit ca trainer, si-a tinut sesiunea, ca doar de aceea a venit. Dar ce a cautat mai apoi in randul cursantilor? Daca cineva s-a inscris in calitate de cursant, ca doamnele Geta Tepelus (Biblioteca Comunala Sarmas) si Otilia Barsan (Biblioteca Comunala Tulghes), de ce au mai tinut prezentari („Interesul real al utiliatorilor” respectiv „Materiale realizate in biblioteca”)? Asa da, dezorganizare!
Insa, mai greu decat orice a fost examenul final. N-a fost suficient sa sti „materia”, iti mai trebuiau abilitati (argumentare si aruncare cu zarul), noroc si simtul umorului .

Acestea fiind zise, a doua zi s-a redeschis biblioteca, la Toplita si in alte parti. De cand cu Scoala de vara, nici biblioteca si nici invatatura nu mai sunt ce-au fost! Va mai amintiti? „Radacinile invataturii sunt amare.” Chiar sunt?



Consemnare de
Bedo Melinda (cursant, trainer, partener, sau ce mai conteaza....)

Comentarii