Un nou proiect - curs de perfectionare


„BIBLIOTECA PRINDE VIAŢĂ”

Este titlul unui proiect organizat sub forma unui curs on-line de animaţie în bibliotecă şi management cultural, de către Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa. Amănunte despre desfăşurarea acestui Proiect am aflat de la doamna prof. Viorica Lazăr, directorul instituţiei oprganizatoare :
„Acest Proiect „s-a născut” în urma participării la Şcoala de vară pentru tinerii bibliotecari, organizată în cadrul Biblionet România, de către International Research and Exchange (IREX) şi Fundaţia Bil şi Melinda Gates, care s-a desfăşurat la Bran în luna septembrie a anului 2010, unde 17 tineri bibliotecari din mai multe localităţi ale ţării, am fost iniţiaţi în sondarea nevoilor comunităţii, scrierea de proiecte şi coordonarea acestora, precum şi promovarea instituţiilor de cultură pe plan local şi naţional. Toţi participanţii s-au angajat să întocmească un Proiect şi să-l deruleze în următoarele 6 luni în instituţia pe care o reprezintă.
Eu mi-am ales tema „Animaţia în bibliotecă” deoarece animaţia este importantă pentru o instituţie culturală, ea însemnând o mai intensă implicare a comunităţii în actul cultural. De fapt, obiectivul proiectului este dezvoltarea abilităţilor de interacţiune şi comunicare a bibliotecarilor pentru a veni în sprijinul comunităţii.
Proiectul nostru se desfăşoară sub forma unui curs on-line, care se finalizează printr-un workshop (aplicaţii în echipă) pe perioada noiembrie 2010 – februarie 2011. La cursul on-line sunt înscrişi 19 bibliotecari, membrii ai Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din Romînia – Filiala Harghita, din echipa Proiectului făcând parte, preşedinta Filialei, doamna Melinda Bedo.
Timp de 3 luni, fiecare participant va studia 8 modulele de curs postate pe blogul: bibliotecaanima.blogspot.com. Aceste module au menirea să informeze lumea bibliotecarilor cu ultimele noutăţi în domeniu, de aceea s-au abordat teme ca: animaţia în bibliotecă, managementul cultural, resurse informative, sondarea nevoilor comunităţii etc.
Workshop-ul va consta în două zile de training, în care se vor aplica noţiunile cuprinse în acest curs. El va avea loc în 2 – 3 februarie 2011.
În urma acestui curs aş dori ca bibliotecarii participanţi să aibă cunoştinţele necesare şi voinţa de a veni în sprijinul comunităţii într-un mod mai firesc, beneficiind de o pregătire care să-i ajute în realizarea acestui obiectiv.
Acest Proiect nu se putea realiza fără sprijinul Biblionet Romînia, prin doamnele Anca Râpeanu şi Cristina Văileanu, Reţeaua Tinerilor Bibliotecari din România (blogtibro.wordpress.com), ANBPR, Biblioteca judeţeană „Kajony Janos” din Miercurea Ciuc, Biblioteca judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Echipa de Proiect este formată din Viorica Lazăr- manager de proiect, Bedo Melinda, Aurica Dvoracek, Doina Ţifrea, Geta Ţepeluş , Aurica Ujică şi Aurora Paşcan.
< blockquote >

Comentarii